Verbena bonariensis – IJzerhard: bloeitijd, standplaats, combineren en snoeien - Tuintipsonline.nl (2024)

2

Verbena bonariensis – IJzerhard: bloeitijd, standplaats, combineren en snoeien - Tuintipsonline.nl (1)De Verbena bonariensis, hoe moet je deze snoeien en met welke planten kun je deze vaste plant combineren?

Ben je op zoek naar een paars bloeiende vaste plant die goed te combineren is met andere planten, dan is de Verbena bonariensis mogelijk de geschikte plant. De plant staat bekend om zijn lange dunne vierkante stengels met aan het uiteinde paarseblauwe bloemen. De behaarde stengel voelt een beetje aan als schuurpapier.

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over één van de mooiste hoge vaste planten voor in de border en wordt ingegaan op de bloeitijd en favoriete standplaats.

Inhoudsopgave

Bloeitijd

De bloeiperiode van de Verbena bonariensis begint rond juli en eindigt in oktober.De bloemkleur is paars tot blauw. Ten opzichte van veel andere vaste planten bloeit deze plant lang. Zo heb je er in de zomermaanden en in het najaar veel plezier van.

Hoogte

De hoogte van de Verbena bonariensis varieert tussen de 100 en 150 centimeter. De breedte van één plant is ongeveer 15 centimeter. Hierdoor staat de Verbena ook prima in smalle borders.

Wanneer je de hoogte van de plant te hoog vindt, kun je kiezen voor een alternatief. Dit is de Verbena bonariensis ´Lollipop´. Deze variëteit lijkt veel op de normale verbena bonariensis maar wordt een stuk lager. De hoogte is ongeveer 60 centimeter en wordt daarom ook wel laagblijvende Verbena genoemd. Vanwege de hoogte is de plant ideaal om aan te planten in een kleine tuin of midden in een border.

Laagblijvende verbena: Verbena bonariensis ‘Lollipop’ is de ideale plant! – Tuintipsonline.nl

Standplaats

Het liefst staat de Verbena in de volle zon. Je zult merken dat de Verbena dan beter groeit en bloeit. Bij voorkeur staat de plant op een goed doorlatende grond. Om de kans op vorstschade te beperken, is het verstandig om de plant op een beschutte plek neer te zetten.

Vermeerderen

De Verbena bonariensis kun je op verschillende manieren vermeerderen. Onderstaand zijn de manieren toegelicht.

Zaaien

De makkelijkste manier om Verbena te vermeerderen is door te zaaien. Vaak gebeurt het zaaien al uit zich zelf. De zaden zijn te vinden in de bloemen van de plant. Door regen, wind of door aan de plant te schudden vallen de zaden op de grond. Deze zullen na verloop van tijd kiemen waardoor er nieuwe planten ontstaan.

De Verbena kan behoorlijk zaaien waardoor sommige het plantje als onkruid gaan zien. In dit geval kun je de Verbena wegplukken of wellicht iemand ander er blij mee maken.

In de YouTube video van Tuinmanieren wordt toegelicht hoe je de plant kunt vermeerderen door zaaien.

Stekken

Een andere manier om de Verbena te vermeerderen is door te stekken. Wat je hiervoor nodig hebt, is stekgrond en een bakje waarin je de stek kunt plaatsen. Na het nemen van de stek en het plaatsen in het bakje kun je de bakje afdekken met een plastic zakje en af en toe water geven.

Na enige tijd gaat het stekje wortelen en kun je deze rond half mei in de tuin plaatsen.

Snoeien

Verbena bonariensis is een vaste plant welke jaarlijks gesnoeid moet worden. Het bovengrondse gedeelte sterft in de herfst af en kan pas in het voorjaar worden afgeknipt. De beste periode om dit de doen is rond maart.

Snoei de Verbena bonariensis niet in de herfst. De kans dat de plant vorstschade oploopt, is hierdoor een stuk groter.Voor eventuele extra bescherming kun je in de winter een laagje blad rondom de voet van de plant aanbrengen.

Bemesten

De Verbena kun je het beste in het voorjaar in de periode maart / april bemesten met een organische meststof. Zelf gebruik ik vaak deze meststof. Door de plant te bemesten stimuleer je de groei en bloembezetting en oogt de plant vitaler. De organische meststof die je voor de Verbena kunt gebruiken is ook geschikt voor andere planten in de border.

Kopen

Verbena bonariensis plant je ongeveer 6 a 7 stuks op een vierkante meter. De planten zijn te koop in het tuincentrum. Een andere optie is om de planten online te bestellen. Vanwege het gemak en de lagere kosten worden tuinplanten steeds vaker online besteld. Zo heeft het online bestellen nog enkele voordelen meer.

  • Je bespaart tijd doordat je niet meer naar een tuincentrum hoeft;
  • Je bestelling kan geleverd worden ook als je niet thuis bent;
  • Geen vieze auto door potgrond en planten;
  • Geen teleurstellingen meer dat planten niet op voorraad zijn bij je bezoek aan een tuincentrum.

Bestel direct!

Combineren

De verbena bonariensis laat zich goed combineren met andere planten. Voornamelijk met siergrassen en andere vaste planten kan de Verbena een perfecte match vormen. Enkele planten waarmee de Verbena goed te combineren is, worden onderstaand toegelicht.

Pennisetum – lampenpoetsergras

Een van de planten waarmee de Verbena regelmatig wordt gecombineerd is lampenpoetersgras. Deze twee planten bloeien ongeveer gelijktijdig. De pennisetum met mooie bloemaren en de Verbena met paarse bloemen die boven de Pennisetum uitsteken.

Voor de Verbena bonariensis raad ik je aan om Pennisetum alopecurioides ‘Hameln’ te gebruiken. Pas je de laagblijvende Verbena bonariensis ‘Lollipop’ toe dan raad ik je aan om Pennisetum alopecurioides ‘Little Bunny’ te gebruiken. Laatst genoemde siergras blijft met een hoogte van 30 centimeter een stuk lager dan de variëteit ‘Hameln’ die ongeveer 70 centimeter hoog kan worden.

Verbena bonariensis – IJzerhard: bloeitijd, standplaats, combineren en snoeien - Tuintipsonline.nl (2)

Bestel deze plant!

Echinacea purpurea – rode zonnehoed

Echinacea purpurea is een echte zomerbloeier en hoort thuis in een border met vaste planten. De plant wordt ongeveer 60 tot 100 centimeter hoog. Echinacea heb je in de kleuren roze, wit, geel en rood.

De plant is erg intrek bij bijen en zorgt in combinatie met Verbena bonariensis voor een kleurrijke border.

Verbena bonariensis – IJzerhard: bloeitijd, standplaats, combineren en snoeien - Tuintipsonline.nl (3)

Bestel deze plant!

Anemone – herfstanemoon

De herfstanemoon is zoals de naam al zegt een herfstbloeier. Wilt u in najaar nog bloeiende plant in je tuin, dan is de herfstanemoon aan te raden. De herfstanemoon heb je in de kleuren wit, roze en paars.

Verbena bonariensis – IJzerhard: bloeitijd, standplaats, combineren en snoeien - Tuintipsonline.nl (4)

Bestel deze plant!

Crocosmia ‘Lucifer’ – monbretia

Crocosmia ‘Lucifer’ bloeit van juni t/m augustus en is oranjerood van kleur. De plant wordt ongeveer 90 centimeter hoog en doet het prima op droge gronden.

Verbena bonariensis – IJzerhard: bloeitijd, standplaats, combineren en snoeien - Tuintipsonline.nl (5)

Bestel deze plant!

Veelgestelde vragen over Verbena bonariensis

Mag je Verbena bonariensis in de herfst of winter snoeien?

Wanneer de Verbena is uitgebloeid, is verleiding om de verdorde plant tot de grond af te knippen, zodat de tuin weer fris oogt. Toch kun je dit beter niet doen om te voorkomen dat de plant vorstschade oploopt. Tijdens strenge winters is de kans groot dat de plant vorstschade oploopt als deze is gesnoeid. De plant loopt dan in het voorjaar niet meer uit.

Hoe kort mag je Verbena snoeien?

Snoei de Verbena terug tot net boven de grond.

Kan Verbena in de volle zon?

De Verbena is een plant die het beste tot zijn recht komt in de volle zon. De plant zal hierdoor beter groeien en bloeien en een aanwinst zijn in de tuin.

Kan Verbena tegen vorst?

De Verbena staat het liefst op een beschutte plek. Desondanks kan de Verbena prima tegen vorst. Wanneer de Verbena is gesnoeid dan kan deze minder goed tegen vorst en het zelfs niet overleven. Snoei de Verbena daarom in het vroege voorjaar.

Verbena bonariensis – IJzerhard: bloeitijd, standplaats, combineren en snoeien - Tuintipsonline.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 6492

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.